/ Община Димитровград
Календарът е различен с това, че началото в него започва с отброяването на месеците от септември до септември
Представиха уникален календар на община Димитровград за 2020/2021, съобщиха от Общината.

Община Димитровград

Календарът е различен с това, че началото в него започва с отброяването на месеците от септември до септември. Събитието се състоя днес по обяд в лятната градина на Историческия музей в присъствието на кметът на община Димитровград Иво Димов, председателя на Общински съвет Гергана Кръстева, художникът Стефан Чурчулиев и граждани.

Календарът бе представен от уредникът на Художествена галерия “Петко Чурчулиев” Антоанета Станчева. „Поредното  издание на календара на Община Димитровград за 2020/21 г. е тринадесето поред и Ви  предлага да се замислите какво е мястото на ЧЕРВЕНОТО в живота Ви ? Когато говорим за него, имаме още  усещането за

Одобриха проект за реконструкция на планетариума в Димитровград

АЛЕНОТО, ПУРПУРНОТО, КАРМИНА или КРЪВТА. Обичан от едни, мразен от други, червеният цвят почти неспокойно ни приковава  и поражда нарастваща  чувствителност, докато го наблюдаваме.

Агресия и любов, страст и живот. Никога не остава незабелязан и винаги  символизира  силни, дълбоки, страстни чувства и желания. В християнството  червеното е цветът на  величието, Христовата кръв и възкресението.

„Символът на виното“ ни предупреждава на пътя, а на улицата „червеният фенер“ ни води към интимност и тайна.Независимо дали го харесваме или не, червеният цвят е горещ, силен, стимулиращ, извиква вълнение, страст, бунт и енергия, слава и любов!  Истинска ода на радостта!

Община Димитровград

Цветът енергия  на живота е същинско предизвикателство за всеки художник със своя магически заряд ! „Когато не разполагам със синьо, слагам червено“ казва Пикасо.”, каза Станчева при представянето.

Сам по себе си календарът има висока художествена стойност, като целият подбор от живописни картини в ЧЕРВЕНО в него е от фонда на ХГ "Петко Чурчулиев". Красив музикален щрих в събитието добави музикантът Димитър Русев-Мутата със своята китара, а Микаела Димитрова зарадва присъстващите с вокално изпълнение.

По традиция, всички присъстващи на събитието получават първи от новото луксозно издание на календара.