Последното за 2011 г. лунно затъмнение ще наблюдават млади астрономи в Хасково и Димитровград
Последното за 2011 г. лунно затъмнение ще наблюдават млади астрономи в Хасково и Димитровград / Астрономическа обсерватория при Младежки център-Хасково

Последното за тази година пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава привечер днес. Луната за нас ще изгрее в около 16:50 ч. или само десетина минути преди да свърши пълната фаза на затъмнението. Докато тя се издигне над хоризонта на изток и стане подходяща за наблюдение, вече ще започне да излиза от пълната сянка на Земята. При ясно време любителите на този небесен спектакъл ще могат да проследят само втората частична фаза или „откриването" на Луната. Последният контакт със земната сянка е в около 18:18 ч., когато за визуалните наблюдатели затъмнението приключва, обясняват от астрономическата обсерватория при Младежки център-Хасково. При ясно време те ще организират наблюдение на затъмнението от площадката на обсерваторията. Затъмнението може да се наблюдава с просто око, с бинокъл или телескоп от всяко място с открит източен хоризонт.

Пълното лунно затъмнение се готвят да наблюдават и кръжочниците по астрономия към астрономическата обсерватория и планетариум „Джордано Бруно" около 17:00 часа, информира директорът Димитър Кокотанеков. Във времето до 18:00 часа днес младите астрономи ще разположат апаратурата си в близост до планетариума в парк "Вапцаров" и ще заснемат явлението.

Тази година беше изключително богата на подобни явления - 4 слънчеви и 2 лунни затъмнения. От България се наблюдава частично слънчево затъмнение на 4 януари и пълно лунно затъмнение на 15 юни. Следващото пълно лунно затъмнение ще бъде чак на 15 април 2014 г., но то няма да е видимо за нас. За да видим затъмнение от България, ще трябва да почакаме до 28 септември 2015 г., т.е. почти цели 4 години, коментират от астрономическата обсерватория на хасковския младежки център.