Посланикът на Япония открива ремонтираната детска градина в Меричлери
Посланикът на Япония открива ремонтираната детска градина в Меричлери / Darik News, архив
Посланикът на Япония открива ремонтираната детска градина в Меричлери
44910
Посланикът на Япония открива ремонтираната детска градина в Меричлери
  • Посланикът на Япония открива ремонтираната детска градина в Меричлери

Посланикът на Япония в България Макото Ито пристига днес в Меричлери, за да открие реновираната сграда на обединеното детско заведение „Д-р Теньо Стоилов" там. Ремонтът на кухненския блок е финансиран от японското правителство, което одобри проекта на община Димитровград по програмата за безвъзмездно финансиране на местната власт в България. Договорът бе подписан на 11 март тази година. 35 000 евро е размерът на безвъзмездната помощ от японското правителство. Със съфинансиране от община Димитровград, проектът е на стойност 160 538 лв., съобщи кметът на Меричлери Ваня Славова.

ОДЗ „Д-р Теньо Стоилов" е единственото детско заведение в града. Там отглеждат 69 деца, разпределени в 3 групи, от които едната е яслена. Сградата е построена през 1984 г. и  до този момент не бе правен основен ремонт, коментира тя.

Днес в двора на детското заведение ще бъде засадена и декоративна японска вишна, като знак за доброто сътрудничество. Програмата на Н. Пр. Макото Ито включва още посещение на етнографската сбирка на местното читалище и среща с дейците му, съобщи Ваня Славова. Чуйте я с още информация и за празника на Меричлери на 22 септември в звуковия файл.