/ ОД на МВР-Хасково
Пътна полиция започва масови контролни проверки в региона от 1 ноември в рамките на акция "Зима", съобщиха от ОД на МВР.

Пътната агенция предупреждава: Всички шофьори да не тръгват с летни гуми към планинските проходи

При нея се проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия. На първо място КАТ ще проверява състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците.

Акция "Зима" се провежда в партньорство на КАТ, Съюза на българските автомобилисти (СБА) и БЧК. Кампанията има за цел също така да изгради по-висока култура на шофиране у българските граждани. Концентрацията на шофьорите е много важен фактор.

Поради това ще бъдат засилени контролните проверки от екипи на КАТ в хасковска област. Пътните полицаи ще дават насоки и съвети на водачите и пешеходците за по-безопасно и сигурно шофиране през зимата.

По време на акцията пътните полицаи ще засилят проверките на автомобилите и дали те са пригодени за зимните условия. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла, гумите и пр.

С цел превенция над поведението на водачи и пешеходци при зимни условия, в рамките на акцията ще се проведат три кампании, реализирани успешно през последните 2 години, а именно:

Важно за шофьорите: Рязка промяна във времето, карайте внимателно

От 1 до 10 ноември ще се провежда кампанията "Безопасно пътно превозно средство през зимата" с основна насоченост към коли, велосипеди и превозни средства с животинска тяга.

Вторият етап на акцията "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя" е от 11 до 20 ноември и е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях. Последният етап от акция "Зима" е под надслов "Безопасно шофиране през зимата"и ще се проведе в периода 21-30 ноември. Този етап е насочен към шофьорите на коли, техническата изправност на автомобилите и поведението спрямо пешеходците.

В рамките на всяка кампания ще бъде обявен и по един ден без жертви на пътя. Такива дни ще бъдат 2 ноември – ден без велосипедисти - жертви на пътя, 16 ноември – ден без пешеходци - жертви на пътя, и 22 ноември - ден без водачи и пътници - жертви на пътя.

През изминалия зимен период от 01 ноември 2018 г. до 31 март 2018 г. на територията на ОДМВР Хасково са настъпили 77 тежки ПТП, при които са загинали 5 участници и 85 са ранени. В сравнение със същия период на 2017/2018 г. са настъпили 106 ПТП, при които са загинали 9 лица и са ранени 135  участници. Наблюдава се намаление на тежките ПТП с 29, при убитите също с 4 по-малко и при броя на ранените също с 50 броя.  

По време на акция „Зима“ - 2018 г. са съставени 5044 фиша и 13339 ел. фиша. Съставени са 2797 АУАН и 3078 наказателни постановления. Общия брой на проверените ППС е 1916, а на констатираните неизправности на ППС е 134.