Поколение- най-любимото стихотворение от Пеньо Пенев за три поколения
Поколение- най-любимото стихотворение от Пеньо Пенев за три поколения / Darik News, архив

„Поколение” („Когато се наливаха основите”) е любимото стихотворение от Пеньо Пенев според експеримента „Поколенчески прочит”, организиран от Дом-музей „Пеньо Пенев”. Резултатите от него обяви и анализира уредникът му Живка Шишкова. Хора от три поколения- на строителите-ветерани, на заетите в активна възраст и на младежите-ученици попълниха анкетни карти, в които класираха своите 10 най-любими стихотворения, разказа тя. Най-активни бяха пенсионерите, като предпочитанията си посочиха 104. 52-ма в активна възраст са попълнили анкетата. 44 са учениците. За младежите любимото стихотворение на Пеньо Пенев е „Епоха”, следвано от „След залеза” и „Когато се наливаха основите”. То е на първо място при най-възрастните, следвано от „Димитровградско утро” и „30 стотинки”. Хората в активна възраст са посочили, като най-харесвани „Пътека”, „Епоха” и поемата „Дни на проверка”.

В дома-музей „Пеньо Пенев” резултатите от допитването бяха представени по типичен за трите поколения, включили се в него начин: за младежите с презентация, за хората в активна възраст- от актрисата Тони Станчева и за строителите-ветерани- от Мария Стайкова, дошла в Димитровград, като бригадир от родния си Ямбол, създала семейство и останала в новия тогава град.

Това своеобразно изследване няма претенциите за социологическо и представително. Целта му бе от една страха да накараме хората да прочетат и препрочетат стиховете на Пеньо Пенев и от друга- да видим какво според тях от творчеството му е най-актуално днес, коментира Живка Шишкова. Тъй като много хора не успяха да дадат своите предпочитания, този експеримент остава отворен и всеки, който има желание, може да попълни анкетния лист, посочи още тя.