Откриха тържествено “Южна пролет” в Хасково
Откриха тържествено “Южна пролет” в Хасково / netinfo

36-ото издание на литературните дни “Южна пролет” бе официално открито тази вечер в Хасково. Огънят на Дните бе запален от носителя на Голямата награда на конкурса от 1988 година Гриша Трифонов. Последва изпълнение от Градския духов оркестър на едноименния химн на “Южна пролет”, написан по стихове на поета Иван Николов и композиран от Александър Танев. Тържествено слово в чест на откриването на литературния празник произнесе кметът на Общината Георги Иванов.

Празничната програма от първия ден на Дните продължи в Драматичния театър “Иван Димов”, където се състоя премиера на книгата на писателя Борислав Геронтиев “Видовден. Преписки и записки”.

Утре празникът ще продължи с литературна среща на дебютантите с млади творци от хасковски училища. Програмата предвижда още представяне на две изложби: едната е под мотото “Книгите, без които не можем” и ще бъде открита в Регионалната библиотека “Христо Смирненски”, а другата е фотоизложба на Асоциацията на фотографите в Хасково - тя ще бъде експонирана във фоайето на Драматичния театър “Иван Димов”.