От политическите партии пак не се разбраха за състава на РИК-Хасково
От политическите партии пак не се разбраха за състава на РИК-Хасково / Областна администрация-Хасково

За пореден път ГЕРБ и социалистите не се разбраха за председателското място в РИК-Хасково и съставът на комисията ще бъде определен от централната избирателна комисия. Консултациите за определяне състава на РИК – Хасково във връзка с произвеждането на парламентарни избори на 5 октомври се проведоха днес в областната администрация. Заседанието ръководи главният й секретар Парнаров.

Участваха упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 42-рото Народно събрание и партиите и коалиции от партии, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент: Минка Стоянова от КП „Коалиция за България“, Евгения Ангелова от ПП ГЕРБ, Росен Атанасов от ПП ДПС, Кръстьо Кръстев от Коалиция „България без цензура“, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение „Гергьовден“ и Антони Пашов от Коалиция „Реформаторски блок“. Не присъстваха представител на ПП „Атака“ и представители на други партии и коалиции.

От КП „Коалиция за България“ предложиха председателското място в РИК да бъде заето от Димитър Велев, като аргументите бяха: професионализъм, опит при провеждане на избори и участие в РИК. Предложението на ПП ГЕРБ за председател бе Добромир Якимов- със същите аргументи. Евгения Ангелова посочи, че като партия с най-висок резултат на последните избори за европейски парламент и най-много депутати в 42-то Народно събрание,  ГЕРБ следва да получи председателското място. За позицията на секретар от ДПС настоя представителят на партията Росен Атанасов. Останалите участници в консултациите заявиха желание да имат по един свой член в РИК.

И този път нито от ГЕРБ, нито от КП „Коалиция за България“ отстъпиха от заявените позиции, поради което решение за състава на РИК – Хасково ще бъде взето от Централната избирателна комисия.

 

РИК – Хасково ще бъде в състав от 15 души – един председател, двама заместник-председатели, един секретар и единадесет членове, като съотношението между партиите и коалициите е: ПП ГЕРБ – 5 членове; КП „Коалиция за България“ – 5 членове; ПП ДПС – 2 членове; ПП „Атака“ – 1 член; Коалиция „България без цензура“, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение „Гергьовден“ – 1 член; Коалиция „Реформаторски блок“ – 1 член.