Общината запечата мюфтийското кафене
Общината запечата мюфтийското кафене / netinfo
Общината запечата мюфтийското кафене
66589
Общината запечата мюфтийското кафене
  • Общината запечата мюфтийското кафене

Офисът, в който се помещава Районното мюфтийство в Хасково беше запечатан от Общината. Причината е, че според удостоверението за експлоатация помещението се води кафе-аперитив, а всъщност се ползва като офис. А това е в противоречие с издадените през 2005 година строителни книжа.

За да се смени предназначението на един обект, се подава заявление и проект. Докато трае евентуалното им одобрение, собствениците на обекта нямат право да го ползват, в случая с Мюфтийството като офис, а само като кафе-аперитив.

Общината запечата мюфтийското кафене
netinfo

Дори и да има висящ проект за смяна, това не отменя вината на мюфтийството, че ползват обекта не по предназначение, коментира пред Дарик Ивомир Орлов - началник-отдел строителен контрол в общината. От администрацията обявиха, че предстои също така Районното мюфтийство да бъде санкционирано заради тези нередности.

Проблемният офис се намира на дясната страна на сградата на Ески джамия. Освен него са запечатани и още два обект в същата сграда, отново заради несъответствия с удостоверенията за експлоатация.

Междувременно от Мюфтийството обявиха, че обжалват заповедите за запечтване. Първото заседание, което е било днес, е било отложено заради неявяване на представител на общината, обясни пред Дарик Иса Агушев секретар на мюслюманското настоятелство в Хасково. По думите му от Мюфтийството са подали проект за смяна на предназначението но са получили отказ. От настоятелството представиха документ за това.

Общината запечата мюфтийското кафене
netinfo

Констатацията на общината е, че липсва документ за собственост на целия поземленв имот. Представеният проект представлява преустройство на магазините, които преустройства обаче са осъществени без одобрени проекти. Пред Дарик и кметът Иванов заяви, че не са представяни проекти за смяна на предназначението.

Общината запечата мюфтийското кафене
netinfo

По-важното е, че покрай тези нередности не се нарушава правото на вярващите да посещават джамията и да се молят. 

В прикачения файл чуйте Ивомир Орлов от общината и Иса Агушев от Районното мюфтийство.