Община Свиленград планира да укрепи и облицова подпорните стени на Марица в регулацията на града
Община Свиленград планира да укрепи и облицова подпорните стени на Марица в регулацията на града / netinfo

Община Свиленград внесе в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет искания за предоставяне на възстановителна финансова помощ на частни сгради и общински обекти, пострадали при наводнението, съобщиха от общинската администрация. Приложени са преписки, снимков материал и оценки на първите 98 жилища, чиито собственици са представили необходимите документи. Продължава окомплектоването на документите на още 52 жилищни имота, с установени строителни щети, които също ще бъдат изпратени до комисията. Изчислените суми за възстановяване  от 98-те къщи възлизат на 74 527 лв. По-голямата част от засегнатите са поискали да получат строителни материали или тяхното парично съответствие, по-малко са исканията за строително-ремонтни  услуги.

В следващото искане до Комисията за възстановяване и подпомагане ще бъдат включени най-тежко пострадалите къщи. Това са девет сгради и постройки с напълно или частично срутени стени и покриви, чийто оглед продължава. Общинската комисия за оценка на щетите е установила, че три от къщите са изцяло разрушени и ще бъдат  построени  наново. По покана на кмета Георги Манолов в огледа на тежките случаи се включиха специалисти от Камарата на строителите в България. Безвъзмездно те ще изготвят експертизи и проекти за възстановяване на тези домове по  най-съвременна технология.

С исканите средства за възстановяване на публична общинска собственост общината планира да укрепи и облицова подпорните стени на Марица в регулацията на Свиленград, да почисти  коритата на реките Марица, Канаклийка и реката в село Левка, да  ъзстанови улични платна и водопроводи в част от кв. Гебран, да постави затворно предпазно устройство на десния бряг на Марица, да изгради разрушени улица и мост в село Момково и разрушени улица, каменна стена и част от брега на реката в село Сива река, както и да изгради отводнителна канализация между улиците „Граничар" и „Зорница".