Няма яснота кога ще продължи работа по Водния цикъл в Димитровград
Няма яснота кога ще продължи работа по Водния цикъл в Димитровград / DarikNews, Архив

Средства за междинните плащания по т. нар. Воден цикъл на Димитровград към момента няма- това става ясно от писмо на ръководителя на ОП „Околна среда” Спиридон Александров до кмета на общината в отговор на отправено от него запитване по въпроса. Задълженията към фирмата, ангажирана с подмяната на канализационна и водопроводна мрежа по 13 димитровградски улици, вече са около 5.5 млн. лв. и тя спря работа.

Този отговор е незадоволителен както за кмета на общината, така и за гражданите на община Димитровград, които понасят последиците от санкциите на Европейската комисия към сегашното правителство, коментират от администрацията на Иво Димов.

В писмото е записано още: "Екипът на МОСВ и УО на ОПОС работят интензивно по прилагане на мерките, насочени към възстановяване на плащанията от европейската комисия във възможно най-кратки срокове. След изтичане на корективните мерки и тяхното потвърждение от страна на одитния орган и службите на ЕК следва плащанията по оперативната програма да бъдат възстановени". Разкопаните улици, частично положените и подменени тръби, липсата на асфалт, по никакъв начин не кореспондират с липсата на конкретика в отговора от министерството на околната среда и водите. Фирмата изпълнител не може да продължи работата си поради надвишаващите вече 5 млн. лв. задължения, а от друга страна общината не разполага с ресурс, който да покрие такива плащания и очакваме държавата да осъществи ангажиментите си към своите граждани, пишат в прессъобщение от общинската администрация на Димитровград.

Вчера кметът Иво Димов коментира, че при това положение по всяка вероятност ще се наложи промяна в сроковете за изпълнение, тъй като по график работата по водния цикъл в Димитровград трябваше да приключи до края на юли. Той стартира на 24 октомври миналата година, когато официално бе направена първата копка.