/ iStock/Getty Images
В Хасково бе направена първа копка на зарядна станция за електрически автобуси. Екоавтомобилите за градския транспорт ще бъдат доставени след избор на доставчик по проекта за почти 6 млн. лева, съобщи на пресконференция кметът на общината Станислав Дечев.

Той уточни, че генералната цел на проекта е подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на използването на автомобили с двигатели с вътрешно горене и съответно снижаването на емисиите от фини прахови частици.

Предвижда се доставката на 5 електробуса. Те ще поемат обществения транспорт по линиите 1 и 4 в града, поясни Дечев. След анализ на пътникопотока ще има и нови разписание и транспортна схема за всички градски линии.

Транспортните средства ще бъдат обслужвани от 5 бавнозарядни и 1 бързозарядна станция на територията на депото на общинското дружество "Тролейбусен транспорт". Неговият управител Албен Манджуков и кметът Станислав Дечев бяха на символичната церемония по началото на строителството на съоръженията.

Дечев посочи още, че евентуално зарядните станции ще могат да бъдат използвани и за автомобили на ток на частни лица и фирми, но след изтичане на срока на устойчивост на проекта, който е 5 години.
БТА