Награда от престижен американски колеж получи директорът на ПМГ Иван Вазов
Награда от престижен американски колеж получи директорът на ПМГ Иван Вазов / DarikNews
Награда от престижен американски колеж получи директорът на ПМГ "Иван Вазов"
62973
Награда от престижен американски колеж получи директорът на ПМГ "Иван Вазов"
Награда от престижен американски колеж получи директорът на ПМГ "Иван Вазов"
  • Награда от престижен американски колеж получи директорът на ПМГ "Иван Вазов"
  • Награда от престижен американски колеж получи директорът на ПМГ "Иван Вазов"

 

Престижна награда на стойност 2 500 долара от елитен американски колеж ще получи директорът на димитровградската природоматематическа гимназия „Иван Вазов” Илияна Славова. Освен това, на 1 и 2 юни тя ще бъде специален гост на колежа на негови разноски и ще присъства на церемонията за връчване на отличията. Четирима преподаватели сред които тя е не само единствената българка, но и единствена международна награда, получават приза тази година, разказа възпитаникът на ПМГ „Иван Вазов” от випуск 2009 г. Радина Тодорова, която всъщност номинира Илияна Славова. Радина завърша тази година колежа, в който учи изкуство и социология. През три етапа минават номинациите, като в първия Радина пише есе, в което разказва с какво Илияна Славова е променила живота й, във втория етап комисията иска подробна професионална биография, а в третия- препоръка и представяне от самия номиниран. Препоръката за Илияна Славова дава началникът на регионалния образователен инспекторат в Хасково Иван Панайотов, разказа още Радина Тодорова. Тя е един от изявените възпитаници на елитното димитровградско училище, за чийто символ бе избрана при завършването му през 2009 г. Чуйте я с още любопитна информация за наградата в звуковия файл.

В момента, в който разбрах, че ме е номинирала, аз получих своята награда, коментира днес Илияна Славова. 23 години е учителският й стаж, като вече 13-та е директор на ПМГ „Иван Вазов”. Средствата от наградата тя трябва да инвестира в училището и намерението й е те да бъдат за стимулиране на изявени негови възпитаници или участието им в проекти и конкурси. Чуйте я в приложения файл.

Наградата Олмстед- една от най-важните програми на Уилиямс Колидж, е еквивалент на Нобеловите награди, но за учители, които в момента преподават. Всяка година, освен почетните награди, които раздава на отличили се писатели, учени и спортисти, колежът награждава четирима гимназиални учители. Всеки един от випуска на завършващите има право да номинира по един свой учител от гимназията, който е имал най-голямо въздействие върху живота му – както от академична, така и от житейска гледна точка. Така комитетът на Олмстед получава 50-100 есета от Америка и целия свят. Най-добрите номинации стигат до втори кръг, в който комисията се свързва със самия учител. Ако със своето CV той се класира за трети кръг, трябва да представи препоръка от свой колега и обоснове своята “Философия на преподаването”. От десетките кандидатствали, само четирима са финалисти, а от спечелилите тази година само Илияна Славова не е американка, разказа Радина Тодорова. Като цветен човек в сива България определя тя своята любима учителка.