МВР и Областна борят катастрофите
МВР и Областна борят катастрофите / МВР Хасково

Инициативата „Безопасно лято” е част от ежегодната операция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!". Акцията традиционно се открива на Деня на детето - 1 юни и се провежда в продължение на повече от 20 години, съобщиха от полицията в Хасково.

По време на операцията се провеждат и редица специализирани полицейски операции и се създава организация за засилено полицейско присъствие. Следи се и контрол на движението по пътищата в районите на учебните заведения в дните на официално закриване на учебната година.

Във всеки един от ваканционните месеци е заложено провеждането на специализирани полицейски операции с различна тематика. Те ще бъдат съобразени и с графика на специализираните акции, организирани от Европейската мрежа на службите на пътна полиция, за засилени проверки за спазване на скоростните режими.

В хода на проверките по пътищата на страната полицаите ще следят за използването на обезопасителни колани и каски и дали в колите са поставени обезопасителни столчета и седалки при превозване на по-малките деца.

за по-малко катастрофи в Хасковско
Дарик радио, Хасково

От началото на годината са станали 14 ПТП с 4 загинали и с 22 ранени младежи до 20 годишна възраст.

Областният управител Станислав Дечев и директорът на ОДМВР Хасково Ангел Цанков призоваха  родители и водачи да бъдат отговорни и толерантни на пътя и със своето поведение да дадат пример на децата си. А малките участници в движението посъветваха да се научат да се грижат, както за своята, така и за безопасността на другите, допълниха от полицията.