/ Областна администрация Хасково
Информационен ден „Испания и България-приятелство и традиции“ се проведе днес по идея на областния управител на Хасково Станислав Дечев. Поводът е Денят на християнското семейство и християнската младеж.

17-годишен стана кмет на Хасково за един ден (СНИМКИ)

Във форума участваха ученици от испанските паралелки в Езикова гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ Хасково. Гости на събитието бяха Хавиер  Валдивиелсо Одриосола- директор на институт „Сервантес“ – София, доц. д-р Веселка Ненкова от катедра „Романистика и германистика“ в ПУ“Паисий Хилендарски“, директорът на гимназията Деян Янев, преподаватели и експерти по чуждоезиково обучение от Хасково.

„Идеята на този форум е да бъдем заедно възрастни и млади хора и да споделим своите интереси. За първи път в Областна администрация Хасково организираме Информационен ден, насочен към конкретна страна от Европейския съюз.

Целта ни е да коментираме близостта на културните ни традиции и така да опознаем нашите приятели от общото ни европейско семейство“, каза при откриването на форума Станислав Дечев. Директорът на институт „Сервантес“-София Хавиер Валдивиелсо Одриосола поздрави областния управител за идеята да бъде популяризирана културата на Испания и подчерта близостта на нашите две държави и народи.

„Впечатлена съм от инициативата на областния управител на Хасково и от атмосферата, която ме посрещна тук. С удоволствие преподавам на моите студенти, но сега с още по-голямо удоволствие слушах учениците“, сподели доц.д-р Веселка Ненкова.

Директорът на Езиковата гимназия Деян Янев подчерта, че изучаването на чужди езици е единственият път към успешната реализация в съвременния свят и посъветва учениците да бъдат все така любознателни и упорити.

областна администрация Хасково
Областна администрация Хасково

Презентации за природата, традициите, туристическите забележителности и кулинарните особености на Испания представиха преподавателките Тереса Мартинес и Тамара Падрон, а ученици от испанските паралелки допълниха цветната картина за Испания със свои лични впечатления и разкази за преживяното там.

Чрез фотоизложба от снимки на ученици от ЕГ “Проф.д-р Ас.Златаров“ бяха представени най-забележителните архитектурни и туристически обекти на Испания, а безспорно най-емоционалната част от празничния ден бе кулинарната изложба.

Тя бе подготвена от ученици от гимназията, които презентираха своите кулинарни произведения и с радост ги споделиха с гостите. Информационнят ден „Испания и България - приятелство и традиции“ се  проведе в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.