Хванаха търговци на Неделен пазар в Димитровград без касови апарати
Хванаха търговци на Неделен пазар в Димитровград без касови апарати / Снимка: Дарик радио /архив/

Продажби без регистриран касов апарат са установени в 4 търговски обекта на Неделния пазар в Димитровград  в резултат на стартиралата там акция в четвъртък срещу петък през нощта. Тя започна под шапката на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП със задача да се проследи движението на т.нар. турско и китайско карго, както и спазването на данъчното и осигурително законодателство на най-голямото подобно тържище в региона. В нея, освен екипи на НАП, участват служители на ГДБОП, Икономическа и охранителна полиция, Комисията за защита на потребителите.

На нарушителите, извършващи продажби без наличие на фискално устройство, са издадени актове. Актове има и за двама търговци заради не издаване на касови бележки и за други шестима, при които са установени разлики между касовата наличност и отчетените приходи от продажби. Подобни нарушения се санкционират с глоби до 10 000 лева за юридическото лице, напомнят от НАП.

Със съдействието на Икономическа полиция е заловено лице, което е предлагало за продажба фактури. По предварителна информация той и баща му притежават няколко скъпи недвижими имоти и луксозни автомобили. Предстои възлагане на данъчни проверки относно произхода на средствата на двамата за поддържане подобен стандарт на живот.

Установени са и четирима търговци, действащи на Неделния пазар, с натрупани данъчни и осигурителни задължения към бюджета. Общият дълг на четиримата възлиза на почти 50 000 лева, като за събирането им предстоят организирани действия на дирекция „Събиране“ за налагане на обезпечителни мерки.

Близо 6 500 маркови стоки – дънки, тениски, колани и портфейли без установен произход са иззети от служителите на Полицията. По случаите са образувани досъдебни производства.