/ DarikNews.bg
Роденият в димитровградското село Крепост художник Христо Панев е предложен от правителството за държавен орден „Св. св. Кирил и Методий- първа степен“ за особени заслуги към българската култура. Христо Панев е утвърден автор в съвременното българско изкуство.

Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, оформлението на книги и монументалните изкуства, е записано в предложението на Инициативен комитет от творци и интелектуалци до премиера Бойко Борисов и до министъра на културата Боил Банов.

Сред най-големите заслуги на Христо Панев е, че в продължение на 20 години с брат си Панчо Панев, вече покойник и също художник, превръщат родното си село Крепост в галерия на открито. Върху фасадите на обществени сгради в селото те сътворяват безвъзмездно 48 монументални пана в техника сграфито и сухо фреско.

Христо Панев е завършил „Графика“ и е възпитаник на доц.Иван Маринов. През последните 30 години работи предимно в сферата на живописта. Негови картини са показвани в Германия, Швейцария, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Италия, Турция, Румъния, Великобритания.

Удостояван е с редица престижни отличия, сред които златни медали от международни салони за иновация в София, Питсбърг, САЩ, Кипър и на сребърен медал от Казабланка. През 2011 г. става действителен член на Международната академия за изкуство към UNESKO “Нова ера“.

През 2013 г. е награден с медал „Художник на новия век“ в номинацията „Художник на годината“ от Световната академия на изкуствата „Нова ера“ в Истанбул, като призът се връчва за принос в развитието на съвременното европейско изкуство. Приет е за почетен член на Руската Държавна Академия по изкуствата с президент Зураб Церетели в Москва.

Творби на Христо Панев се намират в Националната художествена изложба в София, в почти всички окръжни галерии в България, както и в много частни колекции в Австрия, Белгия, Германия, Франция, Швейцария, САЩ, Япония, Мексико, Турция, Гърция и др. 

От години Христо Панев живее и работи във Велико Търново. Съпругата му Иваничка Панева и синът му Габриел също са художници. Тримата творят в различни стилове и имат семейна галерия във Велико Търново. На 24 май, когато ще му бъде връчен орденът, със съпругата си Иваничка празнуват златна сватба.