Хлябът поевтиня, от Асоциацията очакват фалити на фирми
Хлябът поевтиня, от Асоциацията очакват фалити на фирми / Darik News, архив
Хлябът поевтиня, от Асоциацията очакват фалити на фирми
48083
Хлябът поевтиня, от Асоциацията очакват фалити на фирми
  • Хлябът поевтиня, от Асоциацията очакват фалити на фирми

С 10 стотинки по-евтин е от днес хлябът в Хасково. Това е третото за годината поевтиняване, а Хасковският хлебозавод е свалил цените и на всичките си тестени продукти. Според председателя на асоциацията на хлебопроизводителите Янчо Вутов цени от 50-60 ст. за насъщния са под себестойността му и в поевтиняването няма икономическа логика, тъй като не са паднали цените нито на пшеницата, нито на брашното. Тон пшеница в момента се търгува за 350-370 лв., а тон брашно - за 570- 620 лв., коментира Янчо Вутов. Той добави, че съвсем скоро някои от по-малките фирми-производителки на хляб може да фалират.

Шефът на Хасковския хлебозавод Тодьо Тодев заяви, че причината за поевтиняването на насъщния е падането на цената на зърното на световните пазари с 30 евро на тон. Той каза още, че няма опасност от създаване на монопол на пазара и че всяка фирма може да си продава хляб на каквито цени иска.

700 грама е стандартният хляб. Някои от производителите предлагат и 650-грамов. Поевтиняването може да доведе до намаляване на грамажа и влошаване на качеството, защото обрича по-малките фирми, коментират местни хлебопроизводители.

Най-доволни от новата цена на хляба с днешна дата са хората от третата възраст, споделят от хранителните магазини.

Становищата на Тодьо Тодев и Янчо Вутов - в звуковия файл: