Главният здравен инспектор: Глобяваме Агенцията за бежанците, търпението ни свърши
Главният здравен инспектор: Глобяваме Агенцията за бежанците, търпението ни свърши / netinfo
Главният здравен инспектор: Глобяваме Агенцията за бежанците, търпението ни свърши
76962
Главният здравен инспектор: Глобяваме Агенцията за бежанците, търпението ни свърши
  • Главният здравен инспектор: Глобяваме Агенцията за бежанците, търпението ни свърши

Агенцията за бежанците и ръководството на бежанския лагер в Харманли могат да отнесат солени глоби от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заради липсата на медицински пункт в лагера, заяви в Хасково самият д-р Кунчев. Той допълни, че още отпреди година са направени нужните предписания, но те не са изпълнени. „Не може държавата една година да не създаде един обикновен медицински пункт, в който да се вземат необходимите проби за изследваме”, посочи д-р Кунчев.

Главният здравен инспектор съобщи, че в лагера има само един фелдшер и лекарка на половин щат, което е крайно недостатъчно. От друга страна броят на хората в него към момента е 2 200, като една четвърт от тях са деца. „Това значи, че ние трябва да знаем какъв е имунният им статус, да им правим имунизации, да сме наясно доколко са рискови по отношение на някои характерни за детската възраст инфекции”, заяви д-р Кунчев.

"Ние нямаме възможност да осъществяваме медицинския надзор, който да гарантира, че в България няма да бъдат внесени опасни инфекциозни болести. Търпението ни като контролен орган свърши. Ще дадем на Агенцията и лагера срок до Нова година и тогава ще прибегнем до санкциите, предвидени от Закона”, категоричен бе д-р Ангел Кунчев.
Чуйте го в звуковия файл:

По отношение на водата в Хасково, идваща от помпената станция в Ябълково, която преди няколко дни бе наводнена, д-р Кунчев заяви, че в нея няма опасни микроорганизми. Той обаче все пак препоръча тя да не се използва за пиене и готвене, заради повишеното съдържание на манган в нея.