Гаф на РИК. Публикували ЕГН-та на кандидат-депутати
Гаф на РИК. Публикували ЕГН-та на кандидат-депутати / Dariknews,архив

Неприятна грешка застраши от тежка глоба Районната избирателна комисия. Причината е, че комисията е публикувала единните граждански номера на кандидат-депутати.

Става въпрос хората от листата на СДС. В продължение на два дни след регистрацията е била обявена листата с ЕГН-тата на кандидатите за депутати. От СДС коментираха, че не са пуснали жалба до ЦИК и няма да съдят РИК. От партията обясниха, че в началото са били много ядосани, но са били уверени, че става въпрос за нелепа техническа грешка. Завиха още, че от РИК им се извинили осем пъти и казаха, че за такава грешка Закона за защита на личните данни предвижда глоба от 10 000 лева.

Пред Дарик председателят на РИК-Хасково Таня Захариева заяви, че по принцип нямат право на грешки, но при натоварената работа в последния ден на регистрации за съжаление е допусната тази нелепа грешка. Захариева обясни, че решенията на РИК се подготвят в два екземпляра. Единият е за РИК-Хасково, в който са вписани личните данни, а другият е за обявяване и в него не фигурират личните данни.