Финландски триумф за Родна песен- Хасково
Финландски триумф за Родна песен- Хасково / netinfo
Паметно турне до Финландия направи хор „Родна песен”- Хасково.

След като цяла година се подготвя с български репертоар за международния фестивал с участници от цял свят, хасковският състав си свърши работата и заслужено отпразнува това с колеги и приятели в град Пори.

Общо 3 концерта изнесоха хасковлии, които направиха гостуването си запомнящо се и с народните носии, които облякоха в тон с песните в репертоара.

Да се снимат с колоритните певци искаха мнозина почитатели от публиката, които причакваха хористите зад сцената, за да вземат и автографи. Съвършено непозната, но видимо развълнувана от концерта зрителка, подари златен пръстен на диригента Вела Казакова. Българи, работещи във Финландия, преследваха състава на всичките му изяви, а двехилядната публика в последния ден на фестивала аплодира състава на крака.

За пръв път „Родна песен” предложи за продан свои дискове с музика, записвана в БНР и по време на конкурси. Куриозно, но едно от сидитата изчезна заедно с други лични вещи от багажа на една от хористките. Нито тя, нито пък колегите й съжалиха за кражбата и дори се зарадваха, че митничарите на някоя от аерогарите ще послушат сега полифонични изпълнения, печелили медали за Хасково.

Организационният комитет на Община Пори възнагради хасковлии с екскурзия до забележителностите на финландската столица Хелзинки. Специално за нашия състав бе организирана и разходка до Балтийско море, в което повечето хористи поплуваха след сауна.

На родна земя „Родна песен” стъпи късно снощи. Диригентът Вела Казакова благодари на певците за триумфа и сподели с тях щастието, за което не е и мечтала- да излезе и да дирижира на една сцена след учителя си маестро Огнян Василев.

Хорът благодари на Община Хасково за финансовото рамо и на хореографите Васко Димов и Златка Тимонова за народните носии.

От прикачения звуков файл може да чуете запис от пресконференцията, на която хористи разказват за впечатленията си от Финландия.