Едно загинало дете и 53 ранени младежи от началото на годината при ПТП-та в областта
Едно загинало дете и 53 ранени младежи от началото на годината при ПТП-та в областта / © Dariknews.bg, архив

34 тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши до 17-годишна възраст са станали от началото на годината досега в Хасковска област, съобщават от регионалния пресцентър на МВР. При тях е загинало дете на 7 години, а 53-ма младежи са ранени. Най-голям е процентът на ранените до 14-годишна възраст - 28. През периода на лятната ваканция (15 юни - 5 септември) при ПТП е загинало едно дете и са ранени 18. През ваканционния период на 2013 година при произшествия са загинали две деца, а са били ранени 18.

Основната част от пострадалите в пътни инциденти малолетни и непълнолетни са като пътници в автомобили и возещи се на мотоциклети и мотопеди.

Според пътните полицаи високият брой на пострадали деца като пътници се дължи на малкия процент на използване на системите за безопасно превозване на деца. Децата-пътници са пасивно потърпевши от неправилното и рисково поведение на възрастните, които въпреки че превозват деца, се движат с превишена скорост, предприемат рискови изпреварвания и не обезопасяват превозваните деца. ПТП-та с деца и юноши са станали най-вече в населени места, по улици с интензивно движение. Най-честата причина е превишена и несъобразена скорост на водачите. Често неправилното и внезапно пресичане от деца между паркирани на платното автомобили също е причина за раняването им. Друга основна причина е липсващия контрол от страна на възрастните, оставили децата си без надзор да играят сами навън, включително и край улици с интензивно движение, обясняват от полицията.

По-големите деца и юноши са в голям риск, когато управляват без правоспособност мотопеди и мотоциклети, возят се на подобни превозни средства, най-често управлявани от неправоспособни техни приятели, управляват неизправни велосипеди без светлини и светлоотразители, возят се по двама на тях. Голяма част от злополуките с деца биха били предотвратени, ако гражданите, които са забелязали тяхното рисково поведение се намесят или сигнализират на родители и полиция, информират от ОДМВР - Хасково.

Оттам съобщават още, че традиционната операция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” вече е стартирала и ще продължи до 31 октомври 2014. Целта е да се ограничат предпоставките за пътни произшествия с една от най-уязвимите групи участници в движението по пътищата - децата. Пътните полицаи са изготвили анализ на пътнотранспортната аварийност за миналата учебна година и през летните месеци, който да ги подпомогне да набележат рисковите места, където да се осъществява засилено полицейско присъствие.

Както всяка година и тази, полицейските служители в сътрудничество с общините и Регионалния инспекторат по образованието са планирали комплекс от мерки за обезопасяването на училищата и детските градини и за подобряване организацията на движението в районите около тях.

Преди и по време на тържествата за първия учебен ден ще се осъществява засилен контрол, ще се следи за стриктно за ограничението на скоростта от страна на водачите и ще се контролира правилното пресичане от страна на пешеходците, допълват от Областната полицейска дирекция.