Доцо Вътков с най-високото отличие - кристално огърлие от Съюза на музикантите
Доцо Вътков с най-високото отличие - кристално огърлие от Съюза на музикантите / Живка Тодорова

С най-високото отличие на Съюза на музикалните дейци в България- кристално огърлие, бе отличен снощи диригентът на общинския Забавно-духов оркестър в Димитровград Доцо Вътков. Това стана след финала на юбилейния му концерт-спектакъл с мотото „Кой сте Вие, господин Вътков?”, за който публиката препълни салона на димитровградския театър. С този концерт диригентът на димитровградския забавно-духов оркестър Доцо Вътков отбеляза своята 80-годишнина и 60 години на сцената. На 2 септември тази година той бе удостоен от общинския съвет със званието „Почетен гражданин на Димитровград”. Участваха, като солисти проф. Анатоли Кръстев- виолончело, доц. Борислав Йоцов- кларинет, Антони Гетов и Невилиян Гемижев- саксофон, Марио Николов- тенор, народната певица Лушка Тонева, джаз певицата Мария Арнаудова, Тончо Тонев- саксофон, Димитър Митев- кларинет и местният денс център „Галаксико”.

Доцо Вътков с найвисокото отличие  кристално огърлие от Съюза на музикантите
netinfo

Доцо Вътков е роден в с. Брегаре, Плевенско. Работил е като преподавател в плевенското музикално училище, главен диригент на Представителен духов оркестър при Строителни войски с чин полковник, главен диригент на Софийски духов оркестър и от 1992 г. до момента- на димитровградския. Създател е на перкусионната школа в плевенското музикално училище, чийто ръководител сега е неговият ученик Симеон Серафимов. Негови ученици са били и проф. Пламен Джуров, проф. Живка Личева, доц. Полю Куюмджиева. В Димитровград 7 г. работи с Жул Леви и изключително цени това партньорство, както и творческата си дружба с редица изтъкнати музиканти- диригенти, певци и изпълнители. Носител е на орден „Кирил и Методий” І и ІІ степан, на медалите „Св. Климент Охридски” и „Златна лира”, на много отличия от републикански фестивали. Зная, че изкуството не търпи компромиси- това казвам и на младите си колеги, споделя Доцо Вътков.

Доцо Вътков с найвисокото отличие  кристално огърлие от Съюза на музикантите
netinfo

 

Юбилейният му концерт бе част от програмата на традиционните за Димитровград Есенни музикални дни и включваше произведения от наши и чужди автори. Есенните музикални дни в града продължават от 18 ч. днес в художествената галерия „Петко Чурчулиев”, където ще бъде открита изложба „Полски театрален плакат” на проф. Лех Майевски, която се организира със съдействието на Полски институт в София, като ще има и концерт на Любомир Толумбаджиев – цигулка.