Даровете на природата за шести път в с. Крум. Малка Богородица празнува и с. Голямо Асеново
Даровете на природата за шести път в с. Крум. Малка Богородица празнува и с. Голямо Асеново / DarikNews, архив

Шести фолклорен празник на плодородието и изложение на плодове и зеленчуци „Даровете на природата” организират в димитровградското село Крум от 16 ч. днес. Награди са приготвени за победителите в изложението, на което в годините назад, бяха показвани тиквички, картофи, грозде и патладжани с гигантски размери, произведени в землището на селото.

Празникът ще бъде открит с водосвет в парка на селото по повод днешния църковен празник Рождество на Пресвета Богородица и ще продължи с концерт на самодейни читалищни състави, съобщават организаторите от община Димитровград, кметството на село Крум и читалището там. В 19 ч. за жителите и гостите на селото ще свири оркестър „Канарите”.

На Малка Богородица днес празнува и димитровградското село Голямо Асеново. Църквата там "Св. Рождество Богородично" е строена от 1872 г. до 1892 г. Храмът обаче бавно се руши и става неизползваем. през 2005-а година започна възстановяването му, за което местният арендатор Митю Вълчев дари над 150 000 лв. През април 2010 г. старозагорският митрополит Галактион освети възродената църква "Св. Рождество Богородично" в Голямо Асеново

.