Цветанов на курбан-благодарност с 500 кг бик в село Бисер
Цветанов на курбан-благодарност с 500 кг бик в село Бисер / DarikNews, архив

 

Курбан за здраве, като израз на благодарност към всички български граждани, подали им ръка по време на бедствието от 6-ти февруари 2012 година организират днес жителите на харманлийското село Бисер. Министърът на вътрешните работи  Цветан Цветанов и директорът на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов ще присъстват по този повод днес там.

Молебен за благоденствие ще отслужат свещеници от духовната епархия. За приготвяне на курбана местните жители са събирали пари през последния месец и са закупили 500-килограмов бик. Очаква се да  присъстват представители на държавни, неправителствени институции и граждани, участвали в спасителните акции, снабдяването с продукти от първа необходимост, дарители и строители, подпомогнали възстановяването на селото. Сред поканените са също премиерът Бойко Борисов, министрите Тотю Младенов и Мирослав Найденов, министърът на отбраната Аню Ангелов, областният управител Ирена Узунова, председателят на БЧК Христо Григоров, информират от областната администрация в Хасково.

На 6 февруари в ремонтираната църква “Св. св. Кирил и Методий” на село Бисер ще бъде отслужена панихида в памет на жертвите от наводненията през февруари миналата година, когато се скъса стената на язовир „Иваново” и заля околните села, като потопи харманлийското Бисер под вода. Шестима от жителите му намериха смъртта си във водната стихия. 11 бяха жертвите на наводненията в Южна България. Придошлите води разрушиха повече от сто къщи, удавиха десетки животни и отнесоха селскостопанската продукция. Над 3 млн. лв. бяха събрани за възстановяване на селото, а в спасителните акции участваха хиляди граждани, дарители, строители, доброволци и представители на неправителствени организации.