ЦИК връща Стефан Димитров в Общинския съвет на Димитровград
ЦИК връща Стефан Димитров в Общинския съвет на Димитровград / Дарик радио-Хасково, Архив

Централната избирателна комисия отмени решението на ОИК-Димитровград за заличаване на Стефан Димитров, като избран общински съветник от коалиция "Да за Димитровград" заради това, че не е положил клетва на първото тържествено заседание на местния парламент. Решението на ЦИК е обнародвано на официалния й сайт в 20.28 ч. снощи.

Комисията приема, че след като на 3 ноември 2015 г. Стефан Димитров е изпратил писмо за отсъствието си до областния управител, който свиква първата сесия, не е налице нарушение на предвидения в ЗМСМА уведомителен режим. Видно от приложеното писмо до Станислав Дечев, то е изпратено преди приемане на Решение № 2884-МИ на ЦИК, на което ОИК се позовава за отстраняването на Димитров, пише в мотивите на централната комисия.

В аргументите за решението е записано още: „ОИК – Димитровград не е уведомила Стефан Димитров за постъпилото писмо от Общински съвет- Димитровград и не му е предоставила възможност да направи писмено възражение пред комисията и да изложи съображения във връзка с неговото отсъствие от първото заседание на общинския съвет. В тази връзка неправилно и необосновано ОИК – Димитровград е възприела и преценила писмото на председателя на Общинския съвет – Димитровград относно неполагането на клетва от страна на един общински съветник. Общинската избирателна комисия – Димитровград, е следвало да даде възможност на Стефан Димитров Димитров да посочи основанията за отсъствието му от първото заседание на общинския съвет и да събере доказателства относно наличието на обективни причини за неполагането на клетва от негова страна. Като не е изпълнила това свое задължение, ОИК – Димитровград е приела своето решение при непълнота на доказателствата, което е довело до неправилност, необоснованост и незаконосъобразност на решение № 357 от 16.11.2015 г. ” С това решение ОИК обяви за избран съветник следващия в списък на „Да за Димитровград” Снежана Ангелова.

Решението на ЦИК може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 3-дневен срок от обявяването му.

Тази сутрин председател на ОИК в Димитровград Димитър Гавазов все още не бе запознат с решението. Не мога еднолично да реша дали ще го обжалваме. Ще събера комисията и ще приемем решение, коментира той. Най-вероятно това ще стане в следобедните часове днес, предвид и 3-дневния срок за обжалване.

Заличаването на Стефан Димитров предизвика протест на коалиция „Да за Димитровград”, на чиято листа за съветници той бе водач и симпатизанти, които символично погребаха демокрацията. На пресконференция Димитров обяви, че е жертва на политическа репресия и е готов да търси истината, справедливост и правата си пред съда в Страсбург. Стефан Димитров е бивш кмет на Димитровград в мандат 2007-2011 г. и председател на Общинския съвет в следващия мандат.

От конституирането си към момента Общинският съвет в Димитровград заседава с 32 съветници, тъй като по указания на ОИК не бе позволено нито на Стефан Димитров, нито на Снежана Ангелова да положат клетва. На последната през 2015 г. сесия председателят Гергана Кръстева припомни, че ЦИК, ХАС и ВАС си препращат жалбата на Димитров и коментира, че създаденият с решението на ОИК правен казус е "изключително сложен и прецедент за страната".