Бъчварова потвърди, че е задържан радикализиран французин в България
Бъчварова потвърди, че е задържан радикализиран французин в България / Снимка: Дарик радио /архив/

Българските служби са задържали френски гражданин на контролно-пропускателния пункт "Капитан Андреево", съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

По-рано френската преса разпространи информация за млад французин, заподозрян за връзки с джихадисти, който е бил задържан на българо-турската граница. В момента тече процедура за връщането му във Франция, обясни Бъчварова.

"Френски гражданин е, за който има информация във Франция. Напуснал е Франция, продължил е, но наистина доброто сътрудничество и информационния обмен са помогнали да бъде задържан. По информацията, която имаме, има достатъчно основание да бъде задържан", заяви Бъчварова.

От пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив съобщават, че задържаният  френски гражданин е 18-годишният Клемент Мишел, обявен за международно издирване от френските власти с Европейска заповед за арест за дейност, свързана с тероризъм. Той е бил арестуван на ГКПП-Капитан Андреево, при излизане от България. Европейската заповед за арест спрямо него е пристигнала в Окръжна прокуратура-Хасково на френски език чрез Шенгенската информационна система.