Бариера ще спира автомобилния достъп до Светилището на нимфите и Афродита
Бариера ще спира автомобилния достъп до Светилището на нимфите и Афродита / DarikNews, Архив

Двама екскурзоводи и аниматор за Светилището на нимфите и Афродита ще бъдат назначени към историческия музей в Димитровград от 2014 г. Това съобщи на пресконференция днес екипът по проекта за развитие на обекта, като атрактивна туристическа дестинация. Тримата са били избрани след интервюта през март-април и обучени от специализирана в тази област старозагорска фирма, обясни координаторът на проекта Боряна Колева. Ръководителят Владимир Митрушев отчете, че резултатите са задоволителни, постигнати въпреки трудностите и въпреки че се наложи част от заложените дейности да отпаднат, заради изискванията на археолозите.

Доставени са и двата киоска по проекта, като предстои единият да бъде монтиран на новата автогара в Димитровград, а вторият най-вероятно ще бъде поставен в информационния център на светилището. Тече процедура за осигуряване на охранителни камери за денонощно видеонаблюдение, като в най-скоро време до информационния център ще бъде поставена бариера, с което ще се прекрати достъпът на автомобили до самото светилище, обясни строителният консултант Сашо Ясенов.

 

Кметът на общината Иво Димов и на село Каснаково Тодор Атанасов да запазят направеното, пожела Владимир Митрушев, като припомни за откраднатия неотдавна от там мраморен блок. 5 години устойчивост по проекта, който приключва на 15 януари 2014 г. е задължена за осигури общината. 954 106 лв. бе стойността на разработката, като 160 156 лв. от тях е собственият принос на Димитровград.