62 паралелки за средна образователна степен с прием през учебната 2013/2014 година в областта
62 паралелки за средна образователна степен с прием през учебната 2013/2014 година в областта / netinfo

Държавният план за прием в 12 професионални гимназии, 10 СОУ-та и 3 помощни училища одобри днес Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на Хасковска област, съобщиха от областната администрация. Въпреки тенденциите за спад на броя на учениците в някои общини, общо за областта 159 деца в повече завършват 7-ми клас, а завършващите осмокласници са с 32-ма в повече.

На днешното заседание на Комисията началникът на Регионалния инспекторат по образоването Иван Панайотов поиска одобрение за обявяване на прием в общо 62 паралелки в областта, от които 21 са след 7-ми клас, 30 - след 8-ми клас, 4 паралелки са в помощни училища и 7 са предвидени за задочна форма на обучение.

Новото в предстоящия прием е, че вечерно обучение не се предлага, а единствената професионална гимназия без заявени паралелки е тази в Минерални бани.

В предстоящата учебна година ще бъде разкрито обучение по няколко нови професии - в Професионална гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" - Свиленград  за „Аниматор в туризма", във Финансово-стопанска гимназия „Атанас Буров" - Хасково за „Организатор интернет приложения - Електронна търговия" и в Помощно училище „Петко Рачев Славейков" - Харманли за „Работник растениевъдство". Нова за Професионална гимназия по  селско-стопанство в гр. Хасково е специалността „Агроеколог". Новите специалности са предложени от ръководствата на училищата след съгласуване с бизнес асоциациите в съответната община и становище за търсене от страна на Бюрото по труда.