/ / iStock/Getty Images
Всички структури на министерството работят при максимална мобилизация
В ОД на МВР-Хасково и РУП в региона са сформирани оперативни щабове, които ще поддържат непрекъснат контакт с всички организации, имащи отношение към вота и ще се създаде организация за осигуряване на спокойна обстановка за провеждането на изборите, съобщиха от полицията.

МВР с денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес

Изготвен е план за засилени мерки за охрана на обществения ред в областта преди, по време и след приключването на изборите  Служители на районните полицейски управления и Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението ще извършат охранителни обследвания на изборните помещения на територията на областта.   

530 полицаи, жандармеристи, пожарникари ще се включат в охраната на обществения ред и изборните секции за вота на територията на областта. До приключването на изборите, на публични места и в районите на изборните секции ще има засилено полицейско присъствие и мобилни екипи.

Създадена е организация за незабавно реагиране и проверка на постъпващите сигнали за нарушения на изборния процес и обществения ред. Договорени са механизмите за координиране на взаимодействията с прокуратурата и Общинската избирателна комисия при проверка на сигналите. 

Напомняме на гражданите, че в изборните помещения няма да бъдат допускани лица с поведение, накърняващо добрите нрави, въоръжени лица или хора носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Охраната на изборните места приключва след края на изборния ден, по указание на председателя на съответната избирателна комисия. Органите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия. 

Как ще гласуват хората с увреждания на местните избори? (ВИДЕО)

Съгласно Изборния кодекс, основна задача на МВР е да осигури охраната на изборните помещения, изборните материали и дейността на избирателните комисии. Осигурява се охрана при съпровождане на транспорта с бюлетините до местата за съхранение и предаване на съответните избирателни комисии.

Всички структури на министерството работят при максимална мобилизация. Вземат се необходимите мерки за охраната на обществения ред и осигуряването на пожарна безопасност.

Дирекция „Български документи за самоличност“ издава лични карти и удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

Поради очаквано големия брой искания за издаването на тези документи в дните преди и по време на самите изборите, е създадена организация за въвеждане и на удължено работно време на тези звена.