19 села още са без вода, областният поиска водоноски от Военното министерство
19 села още са без вода, областният поиска водоноски от Военното министерство / Dariknews.bg, архив

19 села в областта все още са без вода, съобщиха от областната администрация. Те се снабдяват от помпена станция Момково - в общините Свиленград, Харманли и Любимец. До отстраняване на повредата ще се снабдяват с водоноски. От РЗИ предупреждават населението там да не консумира вода от местните водоизточници - кладенци, чешми, извори, тъй като тя е замърсена. Без вода е и Бежанският лагер в село Пъстрогор.

Решението за снабдяване с водоноски бе взето на спешно съвещание, свикано от областния управител. На него стана ясно, че помпената станция в Момково е проблемна, тъй като там е скъсана дигата на две места и са залети хиляди декари земеделски земи, както и самата станция. Работата по отстраняване на повредата може да започне сред като се оттегли водата и се подсуши съоръжението. При най-благоприятно стечение на обстоятелствата това ще отнеме минимум една седмица. Затова областният управител Добри Беливанов изпрати искане до министъра на отбраната за предоставяне на водоноски до решаването на проблема. В община Димитровград без вода са трите села, които се снабдяват от система Злато поле- Бряст, Длъгнево и Здравец, информира управителят на местното ВиК Камен Николов. Населението там също ще бъде снабдявано с вода чрез водоноски от днес.

В областта няма села, в които да е нарушено енергоснабдяването. Нивото на река Марица е спаднало при Пловдив, Първомай, Димитровград и Свиленград. Нивото на река Тунджа също спада.