130 г. празнува читалище „Братолюбие-1884“ в Любимец
130 г. празнува читалище „Братолюбие-1884“ в Любимец / Община Любимец

С богата програма под мотото „130 нюанса култура“ народно читалище „Братолюбие-1884“ в Любимец отбеляза своята 130-годишнина. За честването приключи и ремонтът на сградата му, като тържествата започнаха с официална церемония по откриването й. Лентата на обновената читалищна сграда прерязаха кметът на общината Анастас Анастасов, председателят на общинския съвет Мария Станкова, председателят на читалището Христина Видева и строителят Боян Бузов.

130 г празнува читалище Братолюбие1884 в Любимец
netinfo

„С голямо вълнение, гордост  и удовлетворение ви посрещаме в нашия нов дом- храм на духовността и традицията“, каза в поздравителното си слово секретарят Евгения Стоянова. Най-малкият възпитаник на читалището Ивайла Уйдурумова, придружавана от своята баба, ритуално запали вечния огън. Празничен водосвет отслужи отец Караджовов.

130 г празнува читалище Братолюбие1884 в Любимец
netinfo

Във фоайето на читалището е поставено ново пано, изработено от Таня Нинева и Вария Валериева. За четири месеца, с помощта на Гинка Рогачева и Милена Бозалиева, те са пресъздали в паното най-важните сгради и забележителности в Любимец – читалище, църква, училища, административни и обществени сгради, връх Шейновец, скалния комплекс Глухите камъни, моста над р. Марица и др.

130 г празнува читалище Братолюбие1884 в Любимец
netinfo

То е подарък за всички любимчани и се надяваме дълго да остане в това състояние, каза Таня Нинева. Това бе едно предизвикателство за нас и се надяваме да остави траен отпечатък в историята на града, допълни Валерия Валериева. В знак на благодарност за доброволния и безкористен труд председателят на читалището Христина Видева им връчи юбилейна грамота, а на първото Общо събрание те ще бъдат удостоени със званието „Почетен член на читалището“.

Друг акцент от юбилейните тържества бе изложбата с рисунки на деца от Арт клуб „Креатив“, озаглавена „Любимец в багри“. Над 20 творби включва експозицията.

130 г празнува читалище Братолюбие1884 в Любимец
netinfo

Кулминацията на празненствата бе юбилейният концерт в читалищната зала, който започна с ретроспекция за историята на НЧ „Братолюбие” и как се е развивало то през годините. Има с какво любимчани да се гордеят. Тук, в това неголямо селище, е кипял богат културен живот, обхванат от единствения културен център – читалище „Братолюбие-1884“, подчерта настоящият му председател Христина Видева. Тя поздрави двамата почетни членове на читалището- Лука Янев и Цонка Врабчева, като им връчи Юбилейна грамота за цялостен принос в развитието на читалищното дело.

В грандиозния концерт, който продължи почти 2 часа, взеха участие всички групи към читалището: ТС „Сакарче“, ТС „Сакарци“, Женска певческа група, Детска школа по народно пеене, модерните балети „Амейзинг“и „Ейджъл“, ТК за хора „Ритъм“, Мажоретен клуб „50+“, Виктор Алеков, като и индивидуалната изпълнителка Рая Мехмедкайе.

130 г празнува читалище Братолюбие1884 в Любимец
netinfo

Поздравителен адрес към всички присъстващи, към ръководния състав и служителите на читалището и към всички самодейци поднесе кметът на общината Анастас Анастасов, като отдаде заслужена почит към онези самодейци, които вече не са сред живите – Стойчо Мазгалов, Венцеслав Кисьов, Александър Александров, Найден Овчаров, Атанас Врабчев и други, прославили града със своя талант и творчески успехи. Букет от 130 червени роди, в който бе изписана годишнината, поднесе той на читалищния председател Христина Видева.