Задържане под стража за изнасилвача на жената от село Крушево
Задържане под стража за изнасилвача на жената от село Крушево / Дарик Габрово

 

Габровски окръжен съд потвърди определението на Севлиевски районен съд, с което по отношение на Б.М. от с. Крушево, общ. Севлиево, е взета най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Мъжът е привлечен в качеството на обвиняем за изнасилване на лице от женски пол, лишено от възможност за самоотбрана и за това, че при непосредствена опасност за живота на пострадалата, не й се притекъл на помощ.

Престъпленията са извършени на 28 февруари 2010 година, като тялото на пострадалата - 52-годишна жена от с. Крушево, е открито два дни по-късно в изоставена къща в същото село.

Окръжният съд счете, че с оглед събраните до момента доказателства, първоинстанционният съд правилно е преценил, че са налице основанията за вземане на най-тежката мярка за неотклонение. Задържането под стража се явява справедлива процесуална гаранция за това, че обвиняемият няма да извърши друго престъпление или да се укрие, като по този начин осуети започнатото срещу него наказателно производство.

Съдът е преценил още, че не е налице промяна в обстоятелствата обсъдени от Севлиевски районен съд при първоначалното вземане на най-тежката мярка за неотклонение. Предвид горепосоченото, обжалваното определение е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Определението на Габровски окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.