Проверяват се и се вземат проби от сирена от всякакви видове търговски обекти, дори и от селски магазини, съобщава пред вестник "100 вести" днес директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Светослав Спасов.
От две седмици и габровската институция се включи в националната кампания. След като от Асоциацията на млекопреработвателите обявиха, че 60% от кравето сирене в магазините е фалшиво, Агенцията по храните зачести проверките си.
Според д-р Спасов проверките имат за цел да установят какви продукти има на пазара и затова се вземат проби не при производителите, а в търговската мрежа. Дали сиренето от краве мляко, както пише на етикета, е действително от краве мляко или в него се влагат растителни мазнини, се доказва чрез изследване на взетите над 300 проби от произволно избрани търговски марки в магазините на цялата страна.