/ ThinkStock/Getty Images
Тричленен състав на Окръжен съд-Габрово допусна предаването на мъж от Габрово, на властите в Република Гърция. Решението е въз основа на издадена Европейска заповед за арест.

От приложените по делото доказателства Европейската заповед за арест е издадена от заместник-апелативен прокурор при Апелативна прокуратура Каламата, във връзка с постановена осъдителна присъда по отношение на С.И. от Габрово.

Доживотен затвор за мъж, опитал да ограби, изнасили, блудства и да убие трудноподвижна жена

Той е осъден от Смесен заклет съд на Каламата на лишаване от свобода за извършени през 2012 г. на територията на Гръцката Република две престъпления - блудство и изнасилване на малолетно лице.

Присъдата е постановена в отсъствие на С.И., като в изпратените от искащата държава документи е посочено, че лицето разполага със законова гаранция да подаде въззивна жалба срещу решението или молба за анулиране на процедурата и преразглеждане на делото.

Дадоха ход на дело за блудство с малолетна

С оглед данните по настоящото производство, Окръжен съд-Габрово прецени, че не са налице предвидените в закона основания за отказ да се изпълни получената Европейска заповед за арест. Съдебният състав счете за валидни и достатъчни предоставените от искащата страна гаранции за осигуряване на необходимата закрила на българския гражданин, включително - същият да бъде върнат в Република България, за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ или ограничаваща свободата мярка за сигурност, която евентуално ще му бъде наложена от компетентния гръцки съд. Нуждата от тази гаранция се явява, с оглед  задочното осъждане на исканото лице.

Решението на Окръжен съд-Габрово подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Велико Търново в 5-дневен срок.