Веселин Дамянов извади Богоявленския кръст от река Дряновска
Веселин Дамянов извади Богоявленския кръст от река Дряновска / netinfo

19-годишният Веселин Дамянов извади  Богоявленския кръст от водите на река Дряновска. На моста на Колю Фичето кметът на общината д-р Иван Николов поздрави лично младежа и го дари с парична награда от 50 лв. Преди ритуалното хвърляне на кръста от отец Георги, десетки дряновци станаха свидетели на тържественото богослужение в църквата „Въведение Богородично" в Дряново.

Ритуално хвърляне не бе извършвано повече от 20 години в града, защото до сега това се случваше на моста при Дряновския манастир. Затова и интересът на дряновци бе голям - повече от 100 души станаха свидетели на ритуала.

Към 19-годишният Веселин Дамянов и всички именници в общината, д-р Иван Николов отправи най-искрени пожелания за здраве и късмет. Кметът припомни, че кръстът е символ на вярата ни в Сина Божи Иисуса Христа, който заради нашето спасение слезе от небето на земята. На дряновци и всички именници той пожела да се молят с несъмнена вяра и непоколебима надежда, за да получат това, което искат.  

Празникът в Трявна бе отбелязан с литийно шествие до моста над река „Тревненска", до музея на Тибетското и африканско изкуство, където отец Петър хвърли кръста във водата на реката. Богоявленсикят кръст бе изваден от Тодор Денев - един от шестимата млади мъже, хвърлили се във водата.