Вече шест сгради в Габрово желаят саниране
Вече шест сгради в Габрово желаят саниране / Дарик Габрово

Снощи се състоя среща на екип от Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с информационната кампания по проект „Енергийно обновяване на българските домове" с домоуправителите и хората от кварталите Трендафил, Младост и Голо бърдо. Три дни до утре на пл. „Възраждане" пред Община Габрово се провеждат информационни дни от 16:00 до 19:30 часа. Тази вечер е втората последна среща. Тя е от 17.30 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Според Дима Лекова от МРРБ срещата снощи е била конструктивна, участвали са хора, които вече смятат да подада заявления за интерес и подкрепа, въпросите им са били точни. „Забелязва се, че хората желаят да изучат нещата преди да подадат заявления. Най-честата грешка е свързата точно с документите" каза тя и допълни, че и според проектния мениджър в Габрово има засилен интерес.

До сега от Габрово са подадени три заявления. Това е първата стъпка, която предприемат желаещите. Възможно е предварително да се правят консултации с проектния мениджър. В Габрово има още 3 такива случая.

Първата кандидаствала сграда е с 5 жилища, а критерият е минимум 6 и затова била отхвърлена. Следващото заявление е от секция на блок с 20 жилища Това е постижение, считат от МРРБ, обикновено кандидастват по-малки сгради. При тази предстои изготвянето на индикативния бюджет и тогава собствениците ще вземат решение дали да кандидастват. Преглеждат се документите и на третата сграда, която кандидаства по проекта.

След увеличаване шанса на хората да се възползват от проекта със завишаването на пмощта от 50 на 75%, има увеличаване на интереса, отчитат от МРРБ. В Пловдив са кандидаствали 15, а в Габрово - вече шест многофамилни сгради. Това е добър показател за 28-мия по големина град, при условие, че проектът е пилотен и все още няма готова сграда. Това се очаква да бъде факт в края на лятото и есента.

Не може да се каже колко би струвало в новите условия начинанието на собствениците. Може да има вече предприети мерки, които се признават. Цените в района също оказват влияние. Колкото повече са съсобствениците , толкова по-евтино би трябвало да излиза, т.к. те заедно обновявят общите части. От друга страна пък има сгради с по-голяма по площ фасада, ако архитектурата е разчупена. Фактор е и изборът на дограма. Индикативният бюджет се получава в диалог с проектния мениджър.

При първата стъпка се изисква 67% съгласие на собствениците, изразено на общо събрание. Затова Дима Лекова ги съветва да подадат заявление за интерес и подкрепа, а след това, когато обследването и бюджетът са готови, да решат дали да кандидатстват. В това време могат да проучат всички възмжности за финансиране и дори за социално подпомагане чрез осигуряване на 25% подкрепа от МРРБ.