Валери Петров с награда за цялостно творчество
Валери Петров с награда за цялостно творчество / Dariknews.bg

Именитият български поет и преводач Валери Петров е удостоен с наградата за цялостно литературно творчество „Рачо Стоянов”, която ще му бъде връчена по време на културните празници в Дряново „Поезия и песен на Балкана”. Предложението за наградата е на Читалищното настоятелство при НЧ „Развитие – 1869” - Дряново и е подкрепено от Съюза на българските писатели и лично от неговия председател – Николай Петев.

Националната литературна награда на името на драматурга Рачо Стоянов е учредена през 1986 г. и се присъжда на творци за изключителния им принос към развитието на българската култура. Първият носител на отличието е Никола Русев, следват Димитър Стефанов, Теодора Ганчева, акад. Антон Дончев, Марко Ганчев, Ганчо Савов, доц. Николай Димков и Кънчо Атанасов.

Наградата за цялостно литературно творчество е нова страница от празниците „Поезия и песен на Балкана”, чието начало е поставено през октомври 1972 г. по идея на дряновския поет Атанас Смирнов. Оттогава до днес, с малки прекъсвания през годините на прехода, културните празници се провеждат на всеки три години. Техни организатори са Община Дряново, читалище „Развитие-1869”, Съюза на българските писатели и Съюза на българските композитори.

По традиция за празника се обявяват и национални конкурси за написване на стихотворение и на музикална творба, като новото за тази година е написване на детска песен. Наградите на победителите от конкурсите, както и престижната литературна награда на бележития български творец Валери Петров, ще бъдат връчени по време на четиринадесетото издание на „Поезия и песен на Балкана”, през месец октомври тази година.