Условни присъди за смърт по непредпазливост
Условни присъди за смърт по непредпазливост / netinfo
Условна присъда получиха двама мъже – 22-годишен тревненец и 39-годишен от Габрово, за причинени по непредпазливост смърт и тежка телесна повреда при пътнотранспортно произшествие. Габровският Окръжен съд ги призна за виновни в това, че на 6 октомври 2007 г., около 16.00 ч., на кръстовище за Западна индустриална зона на град Габрово - след изхода на Габрово в посока Севлиево, преди достигане на магазин „Техномаркет”, по-младият водач със „Сеат”, а по-възрастният - с товарен автомобил „Ивеко”, нарушили правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинили смъртта на 58-годишен мъж от Трявна и тежка телесна повреда на 46-годишна жена също от Трявна. Двамата са били родители на 22-годишния шофьор. Произшествието е настъпило при предприета от подсъдимия маневра със „Сеат”-а “завиване в обратна посока”, при наличие на пътен знак забраняващ тази маневра, и последващ удар от движещия се зад него с превишена скорост товарен автомобил “Ивеко”.

За извършеното престъпление тревненецът следва да изтърпи наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, като изпълнението се отлага с изпитателен срок от 3 години.

На другия подсъдим съдът определи наказание от 1 година лишаване от свобода, изпълнението на което бе отложено с изпитателен срок от 3 години. Освен това подсъдимите се лишават от право да управляват, съответно за срок от 1 година и шест месеца и за срок от 1 година.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.