Кристина Сидорова
Кристина Сидорова / БСП за България
„Доста спорен е изготвеният от правителството антикорупционен закон. Според двата съюза той е „противоконституционен по концепция и създава орган с безконтролна и безотговорна власт“, коментира пред вестник „100 вести" Кристина Сидорова, депутат от социалистическата партия.

Тя акцентира, че според правителствения законопроект в новия антикорупционен орган ще бъдат обединени всички съществуващи сега антикорупционни институции.

„Считате ли, че нещо, което не е ефективно сега и се обедини с още няколко подобни агенции, ще създаде работещ орган?", пита риторично народната представителка от опозицията. 

Сидорова критикува идеята на управляващите за неограничени и безконтролни функции, което според нея заплашва с непоправимо увреждане личните и имуществените интереси на практически неограничен кръг лица. Дейността на новата комисия няма да подлежи на съдебно-административен контрол, въпреки че със своите актове тя се намесва в личната сфера на гражданите и създава предпоставките за отнемане на имуществото им.

„Председателят на този нов орган ще се избира от тези, които трябва да проверява. Всичко това не показва желание за истинска борба с корупцията, а по-скоро формално и повърхностно отношение към този огромен за нашата държава проблем.

Философията на нашия законопроект е съвсем различна от тази на проекта на правителството. Основната цел на законопроекта е създаването на ефективен орган за борба с корупцията. Съгласно нашия проект в органа за борба с корупцията трябва да се концентрира анализаторски, оперативен и разследващ потенциал.

Предлагаме звеното от Сметната палата, свързано с дейността по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, и специализираната дирекция от Държавна агенция „Национална сигурност“, свързана с противодействие на корупционни прояви сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, да се слеят по качествено нов начин и при пълна хармония, координация и ефективно взаимодействие между тях в една нова Специална агенция „Антикорупция”. За да се гарантира независимостта на органа и самостоятелността му с проектозакона, се предлага той да се назначава с указ на Президента на Републиката за срок от пет години, с възможност само за едно последователно подновяване", коментира Сидорова.