Окръжен съд Габрово
Окръжен съд Габрово / DarikNews.bg
Условна присъда от година и половина за укриване на данъци издаде състав на Окръжния съд. От февруари 2011 г. до май 2013 г., като управител на търговско дружество от Габрово, осъденият избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 18 584,50 лева.
 
При водене на счетоводството на дружеството, подсъдимият използвал неистински фактури за покупки от търговско дружество от София, като сделките отразени в тях реално не са осъществени. Включването на посочените фактури в дневници за покупки на представляваното от него дружество, възпрепятствало установяването и плащането на реално дължим за периода ДДС.
 
Съдът постанови още подсъдимият трябва да заплати в полза на държавата, чрез Министерство на финансите, сумата от 18 584,50 лева, представляваща обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди.
 
Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция – по чл.371 т.2 от НПК. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай приложи чл.55 ал.1 т.1 от НК и наложи на подсъдимия, наказание под най-ниския предел от 3 години лишаване от свобода.