Умерен оптимизъм за развитието на промишлеността, бизнес климатът в секора на услугите се влошава
Умерен оптимизъм за развитието на промишлеността, бизнес климатът в секора на услугите се влошава / DarikNews.bg, архив

Умерен оптимизъм се забелязва в очакванията на преобладаващата част от представителите на промишлеността по отношение на развитието на отрасъла. Това съобщават от Териториално статистическо бюро Габрово, след анализ на резултатите от анкета, посветена на стопанската конюнктура.

Отчитат се по-благоприятни очаквания на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Средното натоварване на мощностите през април е с 1.3 пункта под нивото от януари и достига 69.5%. От предприятията съобщават за излишък от мощности, но се очаква повишено търсене през следващите месеци.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла. Относно продажните цени в промишлеността анкетата регистрира известни очаквания за увеличение през следващите три месеца.

През април съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 6.8 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява, като прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни.

Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано. Същевременно и очакванията на стопанските ръководители относно новите поръчки през следващите шест месеца се подобряват.

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в отрасъла, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и конкуренцията в бранша.

По-голямата част от мениджърите смятат, че продажните цени в строителството  ще останат без промяна през следващите три месеца.

Анкетата на статистиците показва още, че има подобрение на бизнес климата за сектор търговия на дребно, а в сектор услуги - влошаване.