Таня Христова отправи поздрав по повод 1 ноември - Ден на будителите
Таня Христова отправи поздрав по повод 1 ноември - Ден на будителите / Община Габрово

Кметът Таня Христова излезе с обръщение по повод 1 ноември към жителите на общината, в което се казва:

Скъпи съграждани, нека с вяра в сърцето и с чувство на национална гордост отбележим общобългарския празник на народните будители!

За всички нас имената на Свети Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, на братя Миладинови, Вазов, Добри Чинтулов и Любен Каравелов, на Раковски, Ботев, Левски, Стефан Караджа и Хаджи Димитър, са на личности, изградили историческата ни памет като българи. Нека днес отново си спомним делата им и да се вгледаме в себе си.

Във време на чуждо владичество, трудности и неволи, народните будители са били пазителите на българското ни самосъзнание, вдъхновители на революционни идеи за нашето освобождение, просветители и книжовници.

Днес, когато сме отдавна свободно живеещи, отново преминаваме през трудни времена на изпитания и несигурност. Затова е нужно да се вгледаме в националната си идентичност, да се обединим и работим заедно, заради общото ни добруване.

Защото от нас зависи просветителските идеали на будителите да пребъдат във времето, за да ни има не само като част от Европа, а да бъдем нация от активни, будни, творящи и развиващи се българи-европейци.

Честит празник на всички деятели на културата, преподаватели и учащи!