Стефан Стоев отново застава на старт с най-добрите в Европа

Стефан Стоев отново застава на старт с най-добрите в Европа
Стефан Стоев отново застава на старт с най-добрите в Европа / sport-gabrovo.com

Габровският автомобилен ас Стефан Стоев (АРА Моторспорт, Силвър Кар ЕF10) и екипът му вече са в Губио, Италия. Там този уикенд ще се проведе поредното издание на FIA HILL CLIMB MASTERS – битката между първенците в планинските шампионати на европейските страни и Купа на нациите.

Победителят в клас E2-SC на родния шампионат е един от четиримата български пилоти, които ще застанат на старт в Губио. Заедно с него честта на трибагреника ще защитават националният първенец в генералното класиране на планинските изкачвания за последните две години Юли Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), шампионът за 2018-та в клас НС3 Косю Йорданов (Влъчков Рейсинг, Рено Меган) и носителят на европейския приз в този шампионат отпреди три години – Николай Златков (Проспийд, Ауди S1 Куатро).

Това е третото издание на Мастърса. Стефан Стоев участва и в първото преди две години на трасето край Щернберг, Чехия, тогава със шампионската в клас НС3 „Хонда Сивик“. Заедно с него в отбора през 2016-та бяха Любен Каменов, Юлиян Телийски и Христо Манолов.

В Губио пилотите трябва да направят по две тренировъчни и три състезателни изкачвания на трасе с дължина от 3.3 километра. Ще има индивидуално класиране по класове и отборно подреждане за Купата на нациите, за което ще се борят по четирима пилоти от 20 държави.

Стоев е в Италия от началото на седмицата и вече тренира по трасето. 

"То е доста интересно и много бързо, но е по-стръмно и по-тясно, отколкото изглежда на онборд-ите, които гледахме. Ще трябват други настройки на предавателните числа, които бяхме приготвили предварително, за да направим колата "по-къса", така да се каже. Правихме нови настройки и в геометрията, тъй като се оказа, че не е била както трябва и ще се наложи да усетя автомобила много бързо, защото ще имам само два тренировъчни манша. В моя клас ще участват доста силни състезатели и едни от най-добрите испански пилоти. По думите на производителя на моя автомобил, единият от тях е от ранга на Фернандо Алонсо, но просто не е намерил средствата, за да стигне до Формула 1. При всяко положение това участие за мен ще бъде придобиване на ценен опит и тест в условията на реална конкуренция. Ако пък се отвори възможност и за добро класиране - добре дошло", сподели Стефан два дни преди старта на надпреварата.

Източник: sport-gabrovo.com