Шефът на ГДБОП даде положителна оценка за дейността на областната дирекция на полицията
Шефът на ГДБОП даде положителна оценка за дейността на областната дирекция на полицията / ОД МВР Габрово

Положителната оценка за дейността на областната дирекция дадоха директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов и ст. комисар Благородна Макева - заместник-директор на ГДНП, по време на годишния отчет-анализ на резултатите от работата на ОДМВР-Габрово през миналата година.

Оперативната обстановка в областта се запазва относително спокойна. Регистрираните през изминалата годината криминални престъпления са 1514, като са постигнати 54.4 % разкриваемост.

Основна част от структурата на престъпленията заемат тези против собствеността - 63,61% от всички регистрирани престъпления. Второ място заемат общоопасните престъпления - 27,81 на сто. Относителният дял на престъпленията против личността е 2,97%. С 50 % е намалял броят на престъпленията, свързани с черни и цветни метали, посегателствата спрямо МПС са намалели с 44,44%.

Сериозен ръст бележат регистрираните престъпления по линия „наркотици" - 74 за 2015 г. при 52 за 2014 г., което всъщност е основателен повод за положителна оценка на служителите, работещи по това направление на дейност, заяви гл. комисар Спиридонов, като поясни, че именно резултатите от работата по т.нар. „латентна престъпност", каквато е тази, свързана с наркотици, е показател за сериозния труд, който са положили полицейските служители през годината.

Изключително добро впечатление прави бързината и качеството на разследването, отбеляза ст. комисар Благородна Макева. Срочността и точността при воденето на досъдебните производства е на високо ниво и за това свидетелства фактът, че делът на върнатите от прокуратурата дела е под 1 процент. 70% от всички досъдебни производства са приключени в двумесечен срок, като само 8 % от делата са приключени за срок от 6 месеца. През 2015 г. няма просрочени дела, водени извън процесуалните срокове.

Висока оценка за работата на служителите от ОДМВР-Габрово бе дадена и от г-жа Надежда Желева - административен ръководител на Окръжна прокуратура - Габрово. Отбелязано бе, че по делата не се допускат съществени процесуални нарушения, ограничаващи правата на страните. Действията по разследването се извършват законосъобразно, като не са констатирани случаи на такива, извършени извън правилата на процесуалния закон и непораждащи правни последици.

На срещата бяха очертани и основните приоритети, по които ще работи ОДМВР-Габрово през настоящата 2016 година: утвърждаване на превенцията като постоянна политика за противодействие на престъпността, активна работа по противодействие на битовата престъпност и на телефонните измами, както и на контрабандата с акцизни стоки и др.