Севлиевският общински съвет намали налозите за тежкотоварните автомобили
Севлиевският общински съвет намали налозите за тежкотоварните автомобили / netinfo

С 24 гласа “за” и един “въздържал се”, севлиевските общински съветници приеха измененията в Наредбата за определяне размера на местните данъци в частта й регламентираща данъка върху моторните превозни средства. Те заличиха текста, в който налозите бяха завишени двойно и приеха сумите, предложени от общинската администрация. Така, собствениците на автобуси с до 22 места ще плащат 55 лева, а за над 22 места – 110 лева, вместо приетите на заседанието през февруари съответно 75 и 200 лева. Данъкът за товарен автомобил до 12 тона е в размер на 12 лева за всеки започнат тон товароносимост.

60 лева става налогът за специализираните строителни машини. За автокранове с товароподемност над 40 тона и специализирани ремаркета за превоз на тежки или извънгабаритни товари данъкът е 110 лева. По 6 лева ще плащат собствениците на трактори от 11 до 18 kW вкл., по 9 лв. за над 18 kW до 37 kW, а за над 37 kW –12 лв.

Налогът за товарни автомобили с допустима максимална маса над 12 тона се определя в зависимост от броя на осите и вида на окачването. Предложението за изменение на наредбата бе внесено от председателите на седемте партии, представени в Общински съвет – Севлиево.