„Ружка Чаракчиева – дух, талант, проникновение” (СНИМКИ ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КНИГАТА)

РИМ - Габрово
РИМ - Габрово / Проф. Чаракчиева (в средата), Ирен Капеловска (в дясно), майката на Ирен Капеловска (в ляво)
Книга, посветена на проф. Чаракчиева, престоява три години в столично издателство, без да види бял свят. Два благотворителни концерта – в Пловдив и София, и една благотворителна проява на ученици на клавирния педагог Весела Пенева осигуряват част от средствата за издаването й.
 
„Ружка Чаракчиева – дух, талант, проникновение” – така я нарича авторката Ирен Капеловска. Книгата е посветена на проф. Ружка Чаракчиева – родената в Габрово световно известна пианистка, обявена за „Почетен гражданин на Габрово” през 2006 година. 

РИМ Габрово
Представяне на книгата в РИМ - Габрово

Книгата вече е представена в София, Пловдив и Бургас, а на 10 октомври това стана и в Регионален исторически музей – Габрово. Публика я прие много добре, а присъствието на самата проф. Чаракчиева предизвика емоционални реакции.
 

РИМ - Габрово
Проф. Чаракчиева

Представянето на книгата бе съпътствано от откриване на изложба, посветена на родовете Пенчеви и Чаракчиеви, от които произхожда проф. Ружка Чаракчиева. Тази изложба може да бъде видяна до края на октомври, но само на 10-ти публиката в РИМ – Габрово имаше шанса да проведе един истински емоционален разговор с г-жа Чаракчиева и с автора на книгата Ирен Капеловска. 

РИМ Габрово
Ирен Капеловска

Защо Ирен Капеловска е избрала три думи – дух, талант, проникновение, за да обобщи образа на Ружка Чаракчиева? На този въпрос тя отговори с прибавянето на още нещо, характерно за професор Чаракчиева – стремеж към съвършенство. 

РИМ Габрово
Проф. Чаракчиева

Ирен Капеловска е музикант. Преминала школата на проф. Чаракчиева, тя я опознава отвъд образователния процес и осъзнава, че нейната преподавателка пребивава отвъд разбираемите за повечето хора предели. Тя разбира музиката в нейната най-дълбока същност. 

РИМ - Габрово
Сестрите Чаракчиеви

Зам.-кметът Нела Рачевиц поздрави проф. Чаракчиева и отчете нейното място не само в националното, но и в международното утвърждаване на Габрово.

РИМ Габрово
Нела Рачевиц поднася цветя на проф. Чаракчиева