Четири зубъра от Швейцария попълват единственото у нас стадо
Четири зубъра от Швейцария попълват единственото у нас стадо / Снимки: ДЛС Воден – Ири Хисар, архив
Северноцентрално държавно предприятие – Габрово и териториалното му поделение ДЛС „Воден-Ири Хисар” се включиха в ХVІ международна научна конференция по проблемите в развъждането на европейски бизони – зубрите, по покана на Полската асоциация „European Bison Friends Society”.

Представяне на зубрите
СЦДП, Представяне на зубрите в Полша

Представители на научните среди от цяла Европа се събраха в Полша, за да споделят опита си в отглеждането на вида. Домакините показаха на участниците района на Muczne, Bieszczady Mountains, където се стопанисват свободно зубри, благородни елени, сърни и диви свине. Наред с това, там се срещат мечки и вълци, а районът е и атрактивна туристическа дестинация. 

Зубрите 
netinfo

Северноцентралното държавно предприятие бе представено от директора инж. Цветелин Миланов, инж. Иван Степанов и инж. Калина Гълъбова, като в рамките на форума те запознаха участниците с практиката на ДЛС „Воден – Ири Хисар“, в чиято територия се намира единственото полусвободно отглеждано стадо у нас.

Зубрите
netinfo

През април т.г в стопанството пристигнаха шест зубъра, дарение от полската страна, които опресниха генофонда на стадото. Месец по-рано ловното стопанство посрещна и други четири зубъра, дарение от швейцарски възстановителен и развъден център, изграден по програма за реаклиматизация на вида.

51 са животните, 6 от тях родени през 2018 г., които се отглеждат на специално устроена площ от 800 хектара.