Бисер Петков
Бисер Петков / БГНЕС, архив
През 2019 година заплатите на работещите в центровете за деца с увреждания да бъдат увеличени с над 25% предлага групата, която е подготвила новите разходни стандарти - каза в Габрово министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Крайното решение е на Министерски съвет. Заедно с председателя на Държавната агенция за закрила на детето и кмета на Габрово Таня Христова, Петков посети Центъра за деца и младежи с увреждания на ул. „Хризантема”, където в началото на годината бяха констатирани случаи на насилие. Министър Петков даде добра оценка на направените промени.

Министър Петков и кметът на Габрово Таня Христова обсъдиха развитието на социалните услуги в общината

 
„Коментирахме всички действия, които кризисният щаб е предприел за овладяване на ситуацията от началото на годината. Положени са усилия децата да получават качествена грижа.”
 
Кметът, като доставчик на услугата, трябва да бъде подпомогнат от Дирекция „Социално подпомагане”-Габрово. Министърът констатира, че е установено добро партньорство с неправителствени организации. С децата от Центъра се работи индивидуално, направени са им индивидуални оценки.
 
Бисер Петков заяви, че са направени проверки на Дирекция „Социално подпомагане” в Габрово, където са констатирани нарушения.
 
Персоналът в Центъра е споделил, че децата са много по-спокойни. Направените предписания са в процес на изпълнение, така че ситуацията да се оздрави напълно. Част от персонала е от нови хора, но има и такива, които работят там от предходен период.
 
Министър Петков констатира, че отличните условия в такъв тип центрове не са достатъчни, за да се чувстват децата добри, ако няма персонал, който да е обучен и мотивиран да работи на ниво.