45 години
45 години / музий Дом на хумора и сатирата

На 1 април Домът на хумора и сатирата ще отбележи своя 45-и рожден ден. Повод за радост, размисъл, равносметка и най-вече – за мечти и планове за бъдещето.

Цял ден под покрива на Веселата къща ще има смях, веселие, изненади, при това без пари. Така всички посетители ще споделят радостния повод.

А за тези, които няма да дойдат в Габрово? За тях Домът е подготвил две пътуващи изложби си художествени фондове.

На 31 март от 17.30 в галерия „Видима” в Севлиево ще бъде открита карикатурната изложба „Усмивката на Гагарин”. Подбраните творби ще ни срещнат с изкуството на 33 карикатуристи от България, Германия, Израел, Куба, Малайзия, Полша, Ръмъния, Русия, Сърбия, Узбекистан, Украйна и Швеция.

През октомври миналата година „Усмивката на Гагарин”, в пълния си обем (64 произведения на 61 автори от 20 страни), бе част от международния Карикатурен десант в Дома на хумора и сатирата, превърнал се в желана и очаквана среща на карикатуристи от различни страни. Изложбата е плод на международен конкурс, организиран от Гилдията на карикатуристите в Москва. Техни представители бяха гости на Дома и дариха творбите от експозицията на музея. Така „космонавтската” колекция може да гостува из цялата страна. Изложбата носи много позитивен заряд, настроението на всяка карикатура прелива в зрителя и отделните разкази за Космоса, космонавтите, изумителните постижения или чисто човешките измерения на темата звучат ведро и будят любопитство.
 

Дом на хумора и сатирата 45 години
музий Дом на хумора и сатирата

Точно на 1 април в Регионалния исторически музей в Шумен ще отвори врати другата пътуваща изложба на Дома: „Габровска сметка” – подбрани габровски вицове и анекдоти с илюстрации на големия Борис Димовски (1925-2007) от художествения фонд „Хумор на народите”.

Домът притежава 513 произведения на карикатуриста – откупки и дарения от негови изложби, а в по-ново време – и дарени от роднините му.

Говорим ли за Димовски, трябва да кажем, че той е един от духовните бащи на музея: свързан е с града още когато илюстрира прочутия сборник „Габровски шеги” (1966), а предговорът към него написва Радой Ралин. Тези кратки, смешни истории в малката книжка веднага излизат на няколко езика у нас, тръгват по света и се превръщат в най-разбираемата легитимация на габровския дух. Тъкмо за неоспоримата роля на двамата творци да популяризират местния хумор те стават почетни граждани на Габрово (1983).

Днес габровските вицове и анекдоти са разпространени на повече от 40 езика в света, в това число и на японски.

Специално за посетителите в Шумен Домът е избрал да покаже архивни кадри от откриването на юбилейната изложба на Борис Димовски „Кво вадис? Латински сентенции с графичен коментар” на 14 февруари 1986 г. в една от залите на музея и творческата среща с него. Те предават празничната атмосфера, в която звучат встъпителните думи на Радой Ралин към изложбата. С тези кадри си припомняме и за раздялата с големия Димовски преди десет години.

Двете изложби ще очакват своята публика през целия месец април.