Клуб Традиция - Габрово
Клуб Традиция - Габрово / ЕМО ЕТЪР
Оръжия и облекла на хайдути, четници и участници в Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 година показват представители на клуб „Традация” на три места в ЕМО „Етър”. Гергьовден е подходящ за това, тъй като е и празник на Българската армия, чиито героични предходници са участниците в освободителните движения през ХІХ век.
 
Пушки и пистолети могат да бъдат видени до Часовниковата кула, хладното оръжие е разположено в самото начало на Занаятчийската чаршия, а облеклата са показани на чардака на Табаханата (близо до площада, разположен до църквата в „Етър”-а).
 
Оръжията, както и интересните разкази на представителите на клуб „Традиция” - Габрово, привличат интереса на посетителите.
 
Стефан Стефанов е разделил огнестрелните оръжия по периоди. Има такива, които са с предно пълнене. Ползват ги хайдутите от по-старо време. От барутницата барута се насипва през цевта, поставят се сачми, след това се трамбова с кълчища или парцали и шомпол. Изстрелът се възпроизвежда с възпламеняване на барута, чрез „петле” (ударник).

Габрово
ЕМО ЕТЪР, клуб Традиция

По-новите оръжия се ползват през Руско-турската война. Те са патронни и се ползват за по-бързо произвеждане на изстрели. Част от оръжията са на въоръжение във войската на Османската империя, други – руски.
 
Желанието да се запазят традициите провокира членовете на клуба да представят оръжия и дрехи в ЕМО „Етър” на Гергьовден. От организацията са убедени, че когато хората могат да видят и пипнат някакъв предмет от стара епоха, той им въздейства емоционално и така те много по-лесно и естествено получават трайно знание за миналото.

Габрово
ЕМО ЕТЪР, клуб Традиция

След демонстрацията на оръжия на „Етър”-а, Габровския клуб „Традиция” ще участва във възстановка на боевете, водени от четите около село Крамолин по време на Априлското въстание.